Home
Informatie
Route
Reaktie
Assortiment
Recepten
Zie ook:
Ga naar Wie is mijn Slager.nl

Buurman Vis @

Stationsstraat 8,7391EK TWELLO

tel: 0571-271662 fax:

Makreel
Klik op de foto voor een vergroting
home  http://vis.buurmantwello.nl
email  info@buurmantwello.nl

Volgende Pagina Volgende Pagina

Makreel


Scomber scombrus

Een makreel wordt 30 tot 50 cm lang. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes en er is een diep ingesneden staartvin. Tussen de rug- en staartvin en tussen de anaalvin en staartvin bevinden zich kleine vinnetjes. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 g, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar.

Leefwijze
De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. In de zomer komen de vissen dichtbij de kust voor en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het voedsel (kreeftachtigen en vissen) worden aan het wateroppervlakte gezocht. De paarperiode loopt van mei tot juni. De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, het Middellandse Zeegebied en de Zwarte Zee.

Visserij
De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.

Gestoomde makrelen zijn makrelen die in warme vochtige lucht van ca. 60 graden worden gegaard en daarna door een rookcondensaat worden gehaald. Dit condensaat zorgt ervoor dat de oxidatie van de vetten wordt onderbroken. Het is natuurlijk ook mogelijk om makreel gewoon te roken, maar dit wordt in de praktijk nog maar zelden gedaan.

Verse makrelen zijn ook lekker, maar door het snelle bederf is het verstandig om dan zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken. Aan de Noordzee zijn veel vissersboten die de scholen vis opzoeken en waar groepen of individuen de gelegenheid hebben met de hengel op makreel te kunnen vissen. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van een verenpaternoster met diverse haken, waardoor de vissers meerdere makrelen tegelijk vangen.

Bron: Visspecialistzaak J. Graaf te Oostvoorne

Volgende Pagina Volgende Pagina
Home
Netstat